Információk

Mi a szublimációs  nyomtatás?

 

A szublimációs nyomtatás a legtökéletesebb minőséget biztosító digitális transzfernyomtatási technológia!

A technológia lényege a speciális tintasugaras szublimációs festék kémiai tulajdonságában rejlik. A szublimációs tinta összetételénél fogva egy bizonyos hőfok felett (kb. 150°C felett) szublimálódik (szublimáció: kémiai folyamat, szilárd halmazállapotból gáz halmazállapotba alakul) és e folyamat közben a megnyomott tárgyak felületébe transzferálódik. A festékmolekulák a megnyomott tárgy strukturális részévé válik így nyomtatás kitapinthatatlan és tartós minőséget képez.
A szublimációs hőtranszfer elengedhetetlen feltétele a megfelelő alapanyag, mely textilek esetén műszál (általában poliészter), szilárd anyagok(pl. fa, fém, kerámia) esetében speciális szublimációs lakk bevonattal rendelkező felületet jelent. 100% Pamut, bőr vagy kezeletlen üveg, fém, fa és kerámia alapanyagokra sajnos nem lehet szublimációs technikával nyomtatni. A szublimációs nyomtatáshoz kompatibilis lakk általában gyárilag kerül felvitelre a tárgyak felületére. 
Egyéb digitális transzfernyomtatás technikákkal szemben (pl. lézernyomtatóval nyomtatott transzferpapír, vizes transzfer...stb.) itt a végső nyomtatott felület teljesen homogén, élénk színű, a festék kitapinthatatlan és eltávolíthatatlan! Egy konkrét példa: A szublimációs nyomtatással dekorált kerámia bögre nyomtatott felülete ugyanolyan fényes és sima marad mint a nem nyomtatott részén, vagy textilek esetében a műszálas anyagok nyomott felülete ugyanolyan lágy esésű és fényű marad mint a nem nyomtatott részeken! Utóbbira jó példa a fürdőruhák és sportmez, melyek nagy részét ezzel a technikával nyomtatják.

A ÁszAjandék webáruház cookie-kat használ annak érdekében, hogy a webáruház a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Amennyiben Ön folytatja a böngészést a webáruházban, azt úgy tekintjük, hogy nincs kifogása a tőlünk érkező cookie-k fogadása ellen.
Bezárás